#4. KRÄFTOR OCH SURSTRÖMMING

Kräftor och surströmming hör augusti till. Varifrån kommer dessa unika svenska traditioner? Hur blev en gammal kunglig lyx till folklig tradition? Varför har kräftskivor blivit som vuxna barnkalas, med haklappar, töntiga hattar och slafsigt bordskick? Hur skiljer sig traditionerna kring kräftorna och surströmmingen? Och kommer den nya augustitraditionen med lyskväll att sprida sig från norrlandskusen vidare genom landet?

#4. Kräftor och surströmming. (Ladda ner #3)

#3. MIDSOMMAR

Varför firar vi midsommar? Varifrån kommer traditionerna med majstång, blommor under kudden och rullande i dagen? Vi reder ut hur det där med sill sprit, och små grodor. Vi delar med oss av statistik om barnafödande och sjunger några snapsvisor.

#3. Midsommar. (Ladda ner #3)

#2. VALBORG.

Varför eldas det på valborg och varför har man brukat smälla smällare och skjuta fyrverkerier? Vem var Valborg? När började man högtidlighålla första maj? Och hur blir det i år när coronavirus och eldningsförbud sätter stopp för det mesta? 

#2. Valborg & första maj.   (Ladda ner #2)

#1. PÅSK.

Första avsnittet handlar om påsk. Varifrån kommer traditionerna kring påsk? Hur har de förändrats? Och varför ingår häxor, harar, ägg och annat konstigt?


#1. Påsk.   (Ladda ner #1.)